Portal Rasmi Yayasan Waqaf Malaysia

Program Kayuhan Prihatin Wakaf 2016 buat pertama kalinya diadakan di Negeri Perlis pada 26 Mac 2016. Dianggarkan seramai 200 peserta yang terdiri daripada Hulubalang Wakaf, Persatuan Berbasikal Perlis dan orang awam telah menyertai program ini. Kayuhan bermula dan berakhir di Dataran Dato’ Sheikh Ahmad, Kangar. Majlis Sumbangan Mesra Wakaf Prihatin turut diadakan di checkpoint 1 kayuhan, UNIMAP Pauh, Arau. Seramai 100 penerima telah menerima sumbangan yang disampaikan oleh DYTM Tuanku Raja Muda Perlis.  Program ini mendapat tajaan daripada CIMB Islamik dan PNB. Sekalung penghargaan diucapkan kepada semua warga Perlis yang telah menyertai program ini.

  

  

Kuala Terengganu, Terengganu, 28 Februari 2016 – Yayasan Waqaf Malaysia (YWM) dengan kerjasama Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (MAIDAM) dan Giatmara Malaysia (GIATMARA) hari ini menganjurkan Majlis Graduasi Akademi Kulinari Terengganu (AKT) Kali Ke-3 bertempat di Hotel Grand Puteri, Kuala Terengganu, Terengganu. 

AKT merupakan sebuah pusat latihan kemahiran dalam bidang kemahiran Confectionary & Bakery yang dibangunkan oleh YWM melalui peruntukan Kerajaan Persekutuan pada tahun 2011 di atas tanah milik MAIDAM seluas lebih kurang 5 ekar di Pulau Kerengga, Marang, Terengganu. YWM bersama pihak MAIDAM telah bekerjasama dengan pihak GIATMARA yang menyediakan tenaga pengajar, silibus latihan, persijilan dan juga elaun latihan bulanan kepada pelatih dari kalangan anak-anak golongan asnaf dari seluruh negeri Terengganu.

   

Seramai 76 orang pelatih wanita bagi sesi ke-4 dan ke-5 tahun 2015 menerima Sijil Tamat Latihan di dalam majlis yang disempurnakan oleh YB Dato’ Mohd Zubir bin Embong, Yang DiPertua Dewan Undangan Negeri Terengganu. Seramai 8 orang pelatih iaitu 4 orang daripada setiap sesi turut menerima Anugerah Khas AKT iaitu Anugerah Kecemerlangan, Anugerah Kreatif, Anugerah Kepimpinan dan Anugerah Keusahawanan.

Majlis turut dihadiri oleh YB Dato’ Haji Shaikh Harun bin Shaikh Ismail, Yang Dipertua MAIDAM, YBhg. Dato’ Prof. Dr. Sudin Haron, Ketua Pegawai Eksekutif YWM, YBhg. Tan Sri Dato’ Hashim bin Meon, Pengerusi Perbadanan Wakaf Nasional Berhad (PWNB), YBhg. Datuk Mohd Rosdi bin Haji Ismail, Ketua Pegawai Eksekutif GIATMARA dan YBrsh. Encik Musadad  bin Haji Sulaiman, Timbalan Ketua Pengarah Jabatan Wakaf, Zakat dan Haji (JAWHAR).

  

YB Dato’ Mohd Zubir bin Embong di dalam ucapannya bagi pihak Kerajaan Negeri Terengganu merakamkan setinggi-tinggi penghargaan dan terima kasih yang tidak terhingga kepada semua terutamanya kepada pihak MAIDAM, JAWHAR, YWM dan GIATMARA yang terlibat secara langsung dan tidak langsung di dalam menjayakan program pembangunan modal insan melalui AKT ini.

 

 

Pada 25 Januari 2016, Yayasan Waqaf Malaysia yang diwakili oleh Eksekutif Kanan Pemasaran dan Penyelarasan, Cik Haidatul Azia binti Husin, telah menyampaikan sumbangan manfaat wakaf yang berupa rehal dho, sejadah, karpet dan almari Al-Quran untuk dimanfaatkan surau Sekolah Kebangsaan Ladang Tereh, Kluang, Johor. InsyaAllah, YWM akan terus komited dalam memastikan dana wakaf dan dana manfaat wakaf digunakan sebaiknya.

    

Pada 23 Disember yang lalu, Program Wakaf Prihatin anjuran Yayasan Waqaf Malaysia diteruskan lagi dan lokasi yang terpilih pada kali ini adalah Perkampungan Orang Asli yang terletak di Kampung Tumboh Hangat, Daerah Perak Tengah, Negeri Perak Darul Ridzuan. Seramai 100 ketua isi rumah dan masyarakat orang asli Suku Semai dijemput bagi menerima bantuan sumbangan mesra tersebut.

  

Majlis Sumbangan Mesra tersebut turut dihadiri oleh wakil pihak penaja iaitu Encik Mohd Huzaini Bin Hamdi dari CIMB Islamic Bank Berhad, Ustaz Mohd Lutfi Bin Hilmi Penolong Pegawai Hal Ehwal Islam Majlis Agama Islam Wilayah Perseketuan (MAIWP), Puan Rodziana Binti Akhiruddin Pengarah Jabatan Kemajuan Orang Asli (JAKOA), En Idrus dari Jabatan Kemajuan Orang Asli Daerah Perak dan wakil-wakil rakan strategik daripada Majlis Agama Islam ‘Adat Melayu Perak (MAIPk) dan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).

 

Majlis Sumbangan Mesra dimulakan dengan ucapan oleh Tok Batin Kampung Tumboh Hangat dan wakil Ketua Bahagian Yayasan Waqaf Malaysia Encik Mohd Asyran Safwan Bin Kamaruzaman, Majlis diakhiri dengan penyampaian sumbangan berbentuk bekalan makanan kering oleh wakil-wakil penaja.

GERIK, 16 NOV 2015 – Satu Majlis Penyampaian Sumbangan Mesra kepada Masyarakat Orang Asli RPS Banun telah diadakan bersempena Program Khatan Jamaie Masyarakat Orang Asli Daerah Hulu Perak Tahun 2015 anjuran Majlis Agama Islam dan ‘Adat Istiadat Melayu Perak (MAIPk).

  

 

Ketibaan delegasi Yayasan Waqaf Malaysia (YWM) telah dirai dengan paluan kompang oleh masyarakat setempat dan warga Sekolah Kebangsaan RPS Banun. Pada majlis berkenaan, Cik Haidatul Azia Husin selaku Eksekutif Kanan Pemasaran dan Penyelarasan telah merasmikan majlis ini mewakili Ketua Pegawai Eksekutif YWM. Ustaz Mohd Zuhadi Mohamad Saarani, Ketua Penyelaras Penggerak Masyarakat Orang Asli Perak / Kedah yang hadir mewakili MAIPk dan Jabatan Agama Islam Perak pada masa yang sama turut menzahirkan penghargaan kepada semua pihak dalam usaha meraikan saudara-saudara baru berkhatan kerana secara tidak lansung dapat memberi galakkan dan semangat kepada masyarakat orang asli dalam melaksanakan kewajipan sebagai umat Islam.

  

Seramai 35 keluarga peserta yang terdiri daripada masyarakat orang asli RPS Banun, Kg. Sg. Raba, Kg. Desa Damai, Kg. Desa Permai, Kg. Pengakalan dan Kg. Kabel telah terlibat dalam dalam program ini menerima bantuan berbentuk bekalan makanan kering. 

Anda berada di: Halaman Utama Buletin